15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

A paradicsom felső rothadásának megelőzése és módszerei

felső rothadás a paradicsomon A paradicsom felső rothadása meglehetősen gyakori betegség, amely a zöldségfélék termését érinti, és a termés jelentős részének elvesztéséhez vezet. Ezért, amikor az első tünetek barna rothadó foltok formájában jelennek meg a paradicsomon, azonnal el kell kezdeni a kezelést..

Milyen okok miatt alakul ki a paradicsom tetején a rothadás?

miért jelenik meg a paradicsom felső rothadása A felső rothadás olyan betegségekre utal, amelyek nem parazita jellegűek, majd fertőző fázis következik. A rothadás a növekedés bármely szakaszában hatással lehet a gyümölcsökre, de leggyakrabban a paradicsomon jelenik meg, amely a gyümölcs teljes tömegének egyharmada vagy fele..

A növény csúcskorhadással történő vereségét a következő jelekkel lehet meghatározni:

 1. A korai szakaszban a betegség barna vizes foltokként nyilvánul meg a paradicsom apikális részén..
 2. A foltok gyors növekedése, színük barnáról feketére változik.
 3. A gyümölcsök megszilárdulása a megjelenő foltok területén.

Bizonyos esetekben a fekete rothadás, anélkül, hogy külsőleg nyilvánulna meg, befolyásolja a gyümölcs belső részét, amely idő előtt elvörösödik és leesik. Húsuk megpuhul, és a rothadás befolyásolja.

paradicsom a nyílt terepenKüzdeni kell a paradicsom felső rothadásával, függetlenül a termesztés módjától: a nyílt terepen és az üvegházakban is ültetett növények ki vannak téve a betegségnek.

A betegség jeleit mutató gyümölcsöket el kell távolítani a kertből, és ki kell venni a kertből, hogy megakadályozzák a terjedését.

Az apikális rothadás kialakulását a kalcium elégtelen felszívódása magyarázza a növényi szövetekben, és anélkül, hogy megszüntetné ennek a jogsértésnek az okait, lehetetlen teljesen megszabadulni a betegségtől..

A fő okok a nem megfelelő gondozás

felső rothadás a paradicsomon a nem megfelelő gondozás következtében

A károsodott kalcium felszívódásának fő okai a következők:

 1. Hibák a növény öntözőrendszerében. A rendszeresség nagyon fontos a paradicsom számára. Ezért a száraz időszakot követő intenzív öntözés jelentősen lelassítja a kalcium talajból történő felszívódását..
 2. Éles hőmérséklet- és páratartalomváltozások.
 3. A hely sótartalma csökkenti a kalcium hozzáférhetőségét. Ez gyakran a túlzott öntözés vagy az elégtelen vízelvezetés eredménye..
 4. A bokrok gyökereinek mechanikai sérülése, amely akkor fordul elő, ha túl mélyen meglazítják őket vagy gyomlálás közben.
 5. A talaj savasságának növekedése vagy csökkenése.
 6. Nem kellően lecsapolt vagy nehéz talajok, amelyek nem teszik lehetővé a paradicsom gyökérzetének megfelelő fejlődését ahhoz, hogy a növényt teljes mértékben nedvességgel és ásványi anyagokkal lássák el.
 7. Nagyon hideg víz öntözésére használható.
 8. Nitrogéntartalmú anyagok feleslege a talajban. A nitrogéntartalmú műtrágyák, amelyeket a talajba juttatnak túlzottan, aktiválják a levelek növekedését és kalciumhiányhoz vezetnek. Az éretlen trágyával végzett felsőtrágyázás is rothadást okozhat..
 9. Az olyan elemek hiánya, mint a foszfor, a magnézium és a bór, zavarja a paradicsomszövetek kalciumellátását. A magnézium és a kálium feleslege hozzájárul a kalcium kiszorításához.

A paradicsom felső rothadása megelőzhető

paradicsom felső rothadása, kezdeti szakasz

A paradicsom rothadási károsodásának elkerülése vagy legalábbis minimálisra csökkentése érdekében ajánlott:

 1. Válasszon betegségekkel szemben ellenálló fajtát.
 2. Helyesen készítse elő a magokat.
 3. Trágyázza meg a talajt.
 4. A betegség időben történő megelőzése.

Paradicsomfajták, amelyek ellenállnak a felső rothadásnak

betegségekkel szemben ellenálló paradicsomfajtákAnnak érdekében, hogy megvédje a paradicsomágyat és megakadályozza, hogy az apikális rothadás befolyásolja őket, a legjobb, ha olyan fajtákat választ, amelyek krémes gyümölcsei jobban ellenállnak ennek a betegségnek..

Ugyanezen okból a tapasztalt kertészek jobban szeretik a nagy gyümölcsű marhahús-paradicsomot vagy a kis gyümölcsű (cseresznye). A legjobb rothadásálló paradicsom a következő:

 • Rotor F1;
 • A Grand Canyon;
 • Khokhloma;
 • Rózsaszín elefánt;
 • Benito F1;
 • Bolsevik F1;
 • Fáraó F1;
 • F pont.

Hogyan kell megfelelően előkészíteni a magokat

magvak fertőtlenítéseA fertőtlenítés hatékony módja a paradicsom különböző betegségeinek, köztük a csúcsrothadás elleni küzdelemnek.

Ebből a célból számos fertőtlenítési módszert alkalmaznak sikeresen:

 1. Kálium -permanganátban áztatás. A gézzacskóban lévő vetőmagot 2,5-3%-os kálium-permanganát-oldatba merítik. Körülbelül fél órát állja ki, majd alaposan mossa le és szárítsa meg..
 2. Áztatás réz -szulfát oldatban. 1 g gyógyszert feloldunk egy liter vízben. A gézzacskóban lévő magokat fél órára az előkészített oldatba mártjuk. A feldolgozott magokat öblítés nélkül szárítják.

Hogyan készítsük elő a talajt

talaj előkészítése üvegházbanA zöldségnövények ültetésére szolgáló területet előkezelték olyan vegyületekkel, amelyek csökkentik a talaj savasságát és növelik a tápanyagok növényi felszívódását..nyitott ágy előkészítése

A leggyakrabban használt eszközök erre:

 • bolyhos mész;
 • kréta;
 • dolomitliszt.

Szintén hatékony a paradicsom felső rothadása elleni küzdelemben a fahamu és az őrölt tojáshéj bevezetése a palánták földbe ültetése során. Ezek az alapok egy fél pohár, amelyet közvetlenül a lyukba fecskendeznek..

Megelőzés és felső rothadás a paradicsomon

A paradicsom felső rothadásának leküzdésére a legjobb intézkedések annak megelőzése.

A tapasztalt kertészek sikeresen megakadályozzák ezt a betegséget, ha betartják az egyszerű szabályokat:

 1. Öntözze a növényeket időben és bőségesen, elkerülve a túlszáradást vagy a talaj nedvesség stagnálását. Az optimális öntözési séma: 7-10 nappal az ültetés után, majd 3-4 nappal a talaj kiszáradása után. A bokronkénti vízmennyiségnek méretétől függően három és öt liter között kell lennie.helyes öntözés
 2. A talaj kiszáradásának csökkentése érdekében használjon mulcsot fűrészpor, szalma, vágott fű vagy komposzt formájában.paradicsom mulcsozása
 3. A paradicsom bokrok ütemezett etetését időben végrehajtják. Annak érdekében, hogy a növények jól érezzék magukat, alkalmazzon komplex műtrágyákat legalább négyszer.tervezett etetés paradicsom
 4. Ne éljen vissza nitrogén műtrágyákkal. A legjobb, ha az ammóniát és a karbamidot kalcium -nitráttal vagy ammónium -szulfáttal helyettesíti.ammónium -szulfát paradicsomhoz
 5. Ügyeljen arra, hogy a talaj pH-ja 6,4-7 tartományban maradjon.a talaj savasságának szabályozása
 6. A palánták ültetése előtt hagyja a kertet felmelegedni. Az alacsony talajhőmérséklet lelassítja a tápanyagok növények általi felszívódását.
 7. Biztosítsa a bokrok szellőzését, azonnal távolítsa el a mostohagyermekeketcserje kialakulása
 8. Ha beltéren termesztik, gondoskodjon az üvegház rendszeres szellőztetéséről..
 9. Mulcsozza a talajt a bokrok körül, ami lehetővé teszi a nedvesség megtartását és megakadályozza a felső rothadás megjelenését.
 10. Forró időben fehér anyagokat használnak a bokrok árnyékolására..

A csúcskorhadás megelőzése érdekében fontos, hogy a vetésforgó szabályainak megfelelően változtassuk a növényeket.

Intézkedések a paradicsom felső rothadásának leküzdésére

harci csúcstalálkozóA paradicsom felső rothadását az első jelek megjelenése után azonnal kezelni kell, különben fennáll annak a veszélye, hogy elveszíti a termés jelentős részét.

Ehhez először meg kell határozni a betegség okait.:

 1. Ha a rothadás helytelen öntözés következtében jelenik meg, akkor azt szabályozzák, ha bőségesen leülepedett meleg vizet öntenek a gyökér alá. Adjon oxigént a gyökérzethez, rendszeresen lazítsa meg a talajt a bokrok körül.
 2. Ha a rothadás oka a táplálkozás hiánya, a paradicsomot ezenkívül etetik. A paradicsom felső rothadásának leküzdésének hatékony módja a növények megtermékenyítése kalcium -nitráttal (1 g készítmény / liter víz arányban) és kálium -kloriddal (2,5 g / liter víz).

A paradicsom felső rothadásának leggyakoribb hagyományos kezelési módjai:

 1. Kalcium -nitrát (kalcium -nitrát). 10-15 g kalcium-nitrátból és 10 liter vízből oldatot készítünk. A kapott készítményt gyökéröntözésre használják (2 liter bokronként), előzetesen bórsavat adva a kalcium legteljesebb asszimilációjához.
 2. Kalcium-klorid. Az oldatot úgy készítik el, hogy a termék egy ampulláját hat liter vízben hígítják. Hetente kétszer paradicsomot permeteznek, amíg a tünetek eltűnnek.
 3. A “Brexil Ca” meglehetősen hatékony eszköz ipari méretekben. Tápanyag -komplexet tartalmaz, beleértve a kalciumot is, amelyet a paradicsom gyorsan felszív. A növények minden föld feletti részét feldolgozzák. Oldat arány: 25 g “Brexil Ca” 10 l vízre.

Népi jogorvoslatok a felső rothadás elleni küzdelemben

feldolgozás népi gyógymódokkal

A paradicsom felső rothadásának kezelésében a következő népi jogorvoslatok is hatékonyak:

 1. Fa hamu páraelszívó. Az elkészítéséhez 200 g hamut felöntünk egy liter forrásban lévő vízzel, és egy napig ragaszkodunk hozzá. Ezt követően az infúziót 10 liter térfogatra adjuk, és a növények permetezésére használjuk..
 2. Ragyogó zöld trichopolum alapú megoldás. 10 tablettát 10 liter vízben feloldunk, és 10 ml ragyogó zöldet adunk hozzá. Permetezéskor ügyeljen arra, hogy a hajtásokat és leveleket egyenletesen megnedvesítse a termék.
 3. Szódabikarbóna oldat. Egy vödör vízben 30 g mennyiségben elkészített oldat megállítja a betegség további kialakulását.

A csúcsrothadás meglehetősen veszélyes, és kötelező megelőző intézkedéseket igényel. De még a megelőzés késedelme esetén is, a meglehetősen megfizethető eszközökkel történő időben történő kezelés segít megőrizni a termést..

A paradicsom felső rothadása azonnali intézkedést igényel – videó

Previous Post
Kacsatojást tojunk otthon egy inkubátorba
Next Post
Πώς να ποτίσετε σωστά ανθούριο στο σπίτι;
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org