15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Egzotikus licsi fát növesztünk az ablakon

licsi fa az ablakpárkányon Vannak, akik úgy gondolják, hogy egy egzotikus gyümölcs otthon termesztése csőálom. A merész kertészek azonban megtörték a kialakult sztereotípiát, és jutalmul egy aranyos licsifát kaptak egyedi gyümölcseivel. Ehhez elég megérteni a növénytermesztés alapvető szabályait, és egy aranyos tengerentúli vendég letelepedik az ablakon.

A fa külső jellemzői

licsi fa a kertben Természetes körülmények között a fa Kínában és Thaiföldön található. Akár 30 méter magasra nő, és a meggyhez vagy a kis szilvához hasonló gyümölcsöket terem. A fának más nevei is vannak, például:

  • “Paradicsomi szőlő”;
  • “A szerelem gyümölcse”;
  • “Kínai cseresznye”;
  • Ligi;
  • “Lisi”;
  • “Kínai szilva”.

fiatal licsi faA licsi fa a Sapindovye családhoz tartozik, és tökéletesen termesztik otthon. Zárt térben a növény elérheti a 2,5 méter magasságot, ami teljesen elfogadható egy szobanövény számára. Oroszország területén a kertekben gyümölcsöt is termesztenek. Ezenkívül gondosan védve van a fagytól és a száraz széltől. Az ilyen extrém körülmények a lombozat elvesztéséhez és a törzsön és az ágakon repedések megjelenéséhez vezetnek..

licsi fa egy kádbanA licsi hosszúkás, húsos levelei enyhén csillogó jellegűek. A színe sötétzöld. A fő véna a lemez közepén halad, ahonnan különböző irányú ágak vannak. Ezt a “domborítást” a tengerentúli vendég fénypontjának tekintik. A levelek alakja egy hosszúkás ellipszisre hasonlít, amelyet a növény tövéhez engednek le..

licsi gyümölcsA licsifa tojás alakú gyümölcse kicsi, körülbelül 4 cm átmérőjű. Kívül pattanásos bőr borítja őket. Íze szőlőre vagy szilvára emlékeztet, amint azt a fa különböző nevei is jelzik..

Az egzotikus licsi gyümölcsöket széles körben használják különböző szívbetegségek, elhízási problémák és vérképzés kezelésére..

Otthon növekvő titkok

csont licsiMivel a növény számos hasznos tulajdonsággal rendelkezik, sokan szobanövényként termesztik. Ehhez azonban a következő szempontokat kell figyelembe venni:

  • a levegő hőmérséklete a lakásban;
  • illetékes öntözési rendszer;
  • talajösszetétel az ültetéshez.

válasszon csontot a növekedéshezA licsifa otthoni termesztésének folyamata azzal kezdődik, hogy magát a gyümölcsöt szerezzük be. Az érett gyümölcsöt levágjuk, eltávolítjuk a csontot. Ezt követően alaposan mossuk és előkészített talajba ültetjük..

Célszerű azonnal leengedni a követ a talajba, mivel gyorsan elveszíti csírázását. A licsifa termesztésének végső céljának elérése érdekében a legjobb, ha több magot használ..

Amikor a csont már a talajban van, a tartályt műanyag zacskóval borítják, hogy üvegházhatású mikroklímát hozzanak létre. Ezután a tartályt meleg helyre helyezzük, és várhatóan megjelennek az első levelek. Általában 2 vagy 3 hét elteltével az első zöldek felemelkednek a talajból. Ebben az időszakban a fóliát eltávolítják, hogy a növény aktívan fejlődhessen. Májustól szeptember elejéig kell tartani a licsi fának a megfelelő hőmérsékletet, amely nem haladja meg a 35 Celsius fokot..

Az első hajtások megjelenésekor a szobahőmérsékletnek 25 fokon belül kell lennie.

be kell tartani a hőmérsékleti rendszertA zöld hajtások kialakulása után minden nap mérsékelten kell öntözni. Így olyan feltételek jönnek létre, amelyek hasonlítanak a természetes környezethez, amelyben a licsifa nő. Idővel a palánták 20 cm magasságig emelkednek a talaj fölé. Ettől a pillanattól kezdve a növény gyökérzete fejlődni kezd, ami lelassítja a gyümölcs földi részének növekedését..

Annak érdekében, hogy a gyökerek szabadon növekedhessenek különböző irányokban, célszerű átültetni a palántát egy terjedelmes edénybe..

Az egzotikus gyümölcs gondos gondozásának szabályai

aratásAmikor a fa elkezd gyökerezni és a talaj fölé emelkedni, elegendő fényt kell biztosítani számára. Az ideális hely számára egy nagy ablakpárkány. Fontos, hogy az üzem napi 12 órán keresztül hozzáférjen a világításhoz. Télen a bölcs kertészek mesterséges világítást használnak..

A licsifa otthoni ápolása biztosítja az illetékes öntözést. A növény nem szereti az extrém szárazságot, valamint a túlzott nedvességet. Ezért tanácsos folyamatosan figyelni őt. Ha a házban alacsony a páratartalom, a palántát permetező palackkal kell permetezni. Ehhez először védeni kell a vizet, hogy megtisztítsa a nagy szennyeződésektől és szobahőmérsékletre hozza. Ellenkező esetben a növény szenvedhet.

licsi szoba körülmények közöttFontos a növény időben történő etetése. Ezt először az ültetés után 3 hónappal kell elvégezni. Ehhez használjon ásványi anyagokban gazdag öltözködést. A következő adagot akkor kell alkalmazni, amikor a fa 1 éves. Egy év elteltével 2 havonta műtrágyákat öntenek a talajba. Az illetékes etetésnek köszönhetően csodálatos licsifa nő a házban, amint azt a mellékelt fotó is mutatja.

A növényt csak az első két évben metszik, hogy szép formát kapjon. Ezt követően csak a kiszáradt ágakat vagy lombokat távolítják el. Ha gyakori metszést végez, a pánikszerű virágzat kialakulásának folyamata megszakad. Ez azt jelenti, hogy a gyümölcsök nem fognak hamarosan megjelenni. Ennek ellenére sok kertész csodálja otthon a licsifát. Talán meg kell próbálnia egy egzotikus fa termesztését, és élvezni kell a tengerentúli gyümölcsök ízét.

Licsi -transzplantáció – videó

Previous Post
Styl Minimalismus v interiéru (185+ fotografií) – Umění prostoru. Zbavíme se křeče a omezení
Next Post
Καλλιέργεια φράουλας από σπόρους