15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Οι πραγματικοί συλλέκτες μανιταριών ξέρουν πώς να στεγνώνουν μανιτάρια στο σπίτι

πώς να στεγνώσετε μανιτάρια στο σπίτι Τα αποξηραμένα τρόφιμα δημιουργούν πραγματικό ανταγωνισμό για τα τουρσιά και τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, καθώς διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια, τίθεται το ερώτημα πώς να στεγνώσετε μανιτάρια στο σπίτι, χρησιμοποιώντας την τεχνική ή χωρίς αυτό. Πρώτον, αξίζει να εξεταστεί ποιες ποικιλίες αυτών των δώρων της φύσης είναι κατάλληλες για ένα τέτοιο γαστρονομικό πείραμα. Στη συνέχεια, πρέπει να συζητήσετε κάθε μέθοδο ξεχωριστά. Ως αποτέλεσμα, μπορείτε να πάρετε ένα εκπληκτικό συστατικό για τη δημιουργία νόστιμων σαλτσών, πίτες, σούπες, καθώς και πιάτα με κρέας..

Επιλογή μανιταριών για ξήρανση

επιλέξτε μανιτάρια για ξήρανση Η διαδικασία ξήρανσης δεν είναι πάντα επωφελής. Για ορισμένα είδη μανιταριών, γίνεται επικίνδυνο. Ο λόγος είναι ότι ενεργοποιούνται βιοχημικές αντιδράσεις που συμβάλλουν στην εμφάνιση τοξικών ουσιών. Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό να εξεταστεί ποια μανιτάρια μπορούν να στεγνώσουν το χειμώνα και ποια όχι..

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει 3 κύριες ποικιλίες:

 1. Μαρσιποφόρα. Συνιστάται μόνο για φυσικό στέγνωμα. Μορρέλες και λευκές τρούφες είναι δημοφιλείς μεταξύ τους..μανιτάρια μαρσιποφόρα
 2. Lamellar. Μανιτάρια μελιού, μανιτάρια, μανιτάρια στρείδι, σαμπάνια, κρεμαστά μανιτάρια, μανιτάρια ελαφιών και ομπρέλες.μανιτάρια ελασματοειδή
 3. Σωληνοειδής. Ιδανικό για στέγνωμα. Αυτά περιλαμβάνουν: μπολέτο, βελανιδιά, μανιτάρια πολωνικά και πορτσίνι, κατσίκες, μπολέτους, μπολέτους, καθώς και μπολέτους.σωληνοειδή μανιτάρια

Η Russula, τα μανιτάρια γάλακτος και τα κύματα δεν είναι κατάλληλα για αυτό το είδος προετοιμασίας για το χειμώνα. Περιέχουν υψηλό ποσοστό γαλακτώδους χυμού, που δίνει στο προϊόν πικρία.

Το κύριο χαρακτηριστικό των σωληνοειδών ποικιλιών είναι η ικανότητά τους να διατηρούν το θεϊκό άρωμα και τη γεύση ακόμη και μετά από αρκετούς μήνες αποθήκευσης. Οι πολυπόροι χρησιμοποιούνται επίσης ευρέως για ξήρανση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν πρώτες ύλες για ιατρικούς σκοπούς.. chanterellesΤα Chanterelles είναι ένα ξεχωριστό στοιχείο. Ωστόσο, έχουν μια ελαφρώς πικρή επίγευση που εμφανίζεται μετά από θερμική επεξεργασία. Για να το κρατήσετε στο ελάχιστο, πρέπει να καταλάβετε πώς να στεγνώνετε μανιτάρια στο σπίτι. Το προπαρασκευαστικό στάδιο σε αυτό το θέμα παίζει σημαντικό ρόλο..

Κατά την ξήρανση, τα μανιτάρια χάνουν έως και το 90% της μάζας τους. Επομένως, από 1 kg πρώτων υλών, θα ληφθούν μόνο 100-150 g τελικού προϊόντος..

Πώς να στεγνώσετε μανιτάρια στο σπίτι: στάδιο προετοιμασίας

προετοιμασία μανιταριών για ξήρανσηΗ συγκομιδή του δάσους συλλέγεται αποκλειστικά σε καθαρό και ξηρό καιρό. Επιλέγουν μόνο πυκνά, συμπαγή και όμορφα δείγματα. Αφαιρούν τη βρωμιά και κάθε είδους φυτικά απόβλητα. Πολλοί ανησυχούν για το ερώτημα εάν είναι απαραίτητο να πλένετε τα μανιτάρια πριν στεγνώσουν. Οι γκουρού της επιστήμης των μανιταριών συνιστούν την εγκατάλειψη κάθε διαδικασίας νερού. Εάν το πώμα ή το στέλεχος απορροφά πολύ υγρασία, το προϊόν ενδέχεται να μην στεγνώσει σωστά. Ως αποτέλεσμα, θα χάσει τελείως το σαγηνευτικό άρωμα και τη γεύση του..

Επομένως, με ένα μαχαίρι και στη συνέχεια με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί, αφαιρέστε προσεκτικά τη βρωμιά και κόψτε το μυκήλιο. Φροντίστε να ταξινομήσετε κατά μέγεθος εάν σκοπεύετε να το στεγνώσετε ολόκληρο. Σε μια άλλη περίπτωση, πρέπει να καταλάβετε πώς να κόψετε σωστά τα μανιτάρια για ξήρανση..κόψτε τα μανιτάρια σε φέτες

Οι ειδικοί προσφέρουν διάφορες επιλογές:

 • πλάκες πάχους έως 1-1,5 cm.
 • κατάλυμα;
 • κατά μήκος;
 • καλύμματα σε φέτες και πόδια σε δαχτυλίδια.
 • απέναντι.

Όλα τα κατεστραμμένα, σάπια και σκουληκιώδη δείγματα πετιούνται στα σκουπίδια. Τα πολύ ώριμα, μαλακά, πολύ μεγάλα και κατεστραμμένα δείγματα είναι ακατάλληλα για αυτό..

Η κοπή γίνεται έτσι ώστε όλα τα κομμάτια να έχουν το ίδιο μέγεθος. Όσο πιο λεπτές είναι, τόσο πιο γρήγορα αποστέλλονται στο στεγνωτήριο. Αυτό θα μεγιστοποιήσει τη διατήρηση των χρωμάτων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των δασικών προϊόντων. Τώρα είναι η ώρα να καθορίσετε την κατάλληλη μέθοδο ξήρανσης για κάθε ποικιλία..

Ξήρανση μανιταριών σε εξωτερικούς χώρους ή στον ήλιο

πώς να αερίζετε ξηρά μανιτάρια στο σπίτιΑυτή η μέθοδος είναι η πιο απλή και οικονομική. Για να το εφαρμόσετε, θα χρειαστεί να επιλέξετε τον κατάλληλο καιρό – ζεστό και ηλιόλουστο. Στρώνουμε τα μανιτάρια σε σπάγκο, πετονιά ή κλωστή. Εναλλακτικά, μπορείτε να τα απλώσετε σε ένα ταψί, χαρτί ή πανί. Σε αυτήν την περίπτωση, τα αντίγραφα δεν πρέπει να αγγίζουν το ένα το άλλο..

Η ξήρανση των μανιταριών στον αέρα έχει διαφορετική διάρκεια:

 • ολόκληρο – από 2 ημέρες έως μια εβδομάδα.
 • κομμένο σε πλάκες – έως 48 ώρες.
 • περισσότερα – 2 μήνες.

ξερά μανιτάρια σε παλέτεςΗ πρώτη ύλη καλύπτεται με γάζα για προστασία από έντομα και σκόνη. Πρέπει να παρέχεται επαρκής ηλιακή ακτινοβολία στο τεμάχιο εργασίας. Για ομοιόμορφο στέγνωμα, τα μανιτάρια αναποδογυρίζονται αρκετές φορές την ημέρα. Επιπλέον, πρέπει να ελέγχονται οι συνθήκες θερμοκρασίας. Μόλις αρχίσουν οι έντονες αλλαγές, είναι απαραίτητο να φέρετε το δίσκο σε καλά αεριζόμενο χώρο. Συνιστάται να το κάνετε αυτό τη νύχτα..

Είναι αρκετά εύκολο να ελέγξετε την ετοιμότητα των δασικών προϊόντων. Τα κομμάτια πρέπει να διατηρούν την ελαστικότητά τους, αλλά ταυτόχρονα σπάνε όταν λυγίζουν. Επιπλέον, μειώνονται σε όγκο αρκετές φορές, ζαρώνουν και είναι ιδιαίτερα στεγνά..

Ξήρανση μανιταριών στο φούρνο – μέθοδος express

ξερά μανιτάρια στο φούρνοΓια αυτή τη διαδικασία, χρησιμοποιείται ένα κανονικό ταψί, στο οποίο τοποθετούνται οι σχάρες. Οι πρώτες ύλες τοποθετούνται προσεκτικά πάνω τους και η μονάδα είναι ενεργοποιημένη. Ωστόσο, σε ποια θερμοκρασία πρέπει να στεγνώσουν τα μανιτάρια για να μην τα χαλάσουν; Εάν η διαδικασία πραγματοποιηθεί με την πόρτα μισάνοιχτη, τότε ρυθμίστε το διακόπτη εναλλαγής στους 70-80˚C και στην κλειστή θέση-50-60˚С. Σε αυτή την περίπτωση, το προϊόν θα στεγνώσει εντυπωσιακά, θα διατηρήσει την υφή του και δεν θα θρυμματιστεί..

Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη ορισμένα χαρακτηριστικά για το πώς να στεγνώσουν τα μανιτάρια στο φούρνο μιας σόμπας αερίου:

 • διάρκεια – 5-6 ώρες, ανάλογα με την ποικιλία.
 • αλλάζετε περιοδικά τα φύλλα ψησίματος κατά τόπους.
 • ξηρές πρώτες ύλες σε ένα νήμα σε ζεστό μέρος.

Οι συλλέκτες μανιταριών συμβουλεύουν να αφήσετε την πόρτα του φούρνου μισάνοιχτη στο πλάτος της παλάμης. Στη συνέχεια, η υγρασία θα εξατμιστεί από το φούρνο πολύ πιο γρήγορα. Αυτό αυξάνει την ποιότητα του προϊόντος αρκετές φορές..

ξήρανση μανιταριών σε ταψίΤο στέγνωμα των μανιταριών στο φούρνο σε ένα ταψί μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 2 στάδια. Η αρχική θερμοκρασία είναι 45 ° C. Μετά από μερικές ώρες, αυξάνεται στους 60 ° C. Εάν το προϊόν εξακολουθεί να έχει λιπαρό στρώμα, τη δεύτερη ημέρα, οι πρώτες ύλες αποστέλλονται στο φούρνο στους 70 ° C. Μερικοί άνθρωποι εξασκούν την ξήρανση των δειγμάτων με φυσικό τρόπο ή σε φούρνο. Μετά από αυτό, το τεμάχιο εργασίας αποστέλλεται σε γυάλινο ή πήλινο δοχείο και τοποθετείται σε σκοτεινό μέρος..

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το δασικό προϊόν απορροφά γρήγορα και εύκολα ξένες μυρωδιές.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να στεγνώσετε τα μανιτάρια πάνω από μια σόμπα αερίου; Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί να αναβάλλετε το μαγείρεμα για 3 ημέρες. Κρεμάστε τα μανιτάρια πάνω από τη σόμπα, σχεδόν κάτω από το ταβάνι. Ανάψτε όλες τις ζώνες μαγειρέματος και στεγνώστε συνεχώς για το καθορισμένο χρονικό διάστημα.

Πώς να στεγνώσετε μανιτάρια στο σπίτι σε στεγνωτήριο

πώς να στεγνώσετε μανιτάρια στο σπίτι σε στεγνωτήριοΗ προτεινόμενη μέθοδος είναι ιδανική για πολυάσχολους ανθρώπους. Το μόνο πρόβλημα σε αυτή τη διαδικασία είναι ο προσδιορισμός του βέλτιστου πάχους κοπής. Οι επαγγελματίες λένε ότι οι πλάκες 1 cm είναι υπέροχες για μια τέτοια μαγειρική επιχείρηση. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς πώς να στεγνώσετε τα μανιτάρια σε στεγνωτήριο λαχανικών..

Ακολουθούν οι συστάσεις των ειδικών:

 • τα κομμάτια τοποθετούνται σε ένα λεπτό στρώμα.
 • ρυθμίστε τη θερμοκρασία στους 55-60˚C.
 • ρυθμίστε το χρόνο από 2 έως 4 ώρες.

Το μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ο μικρός όγκος της μονάδας ξήρανσης. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να εκτελέσετε τη λειτουργία σε πολλά περάσματα..

αποξηραμένα μανιτάριαΗ διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας επηρεάζεται από τον τύπο και τη δομή των μανιταριών. Τα μεγάλα και σαρκώδη δείγματα απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος. Ακόμα κι έτσι, ενδέχεται να απαιτείται πρόσθετη ξήρανση. Στη συνέχεια, η συσκευή ενεργοποιείται στους 40 ° C και το περιεχόμενο παρακολουθείται. Ωστόσο, κάποιοι κάνουν το αντίθετο. Αρχικά, η πρώτη ύλη ξηραίνεται σε χαμηλή θερμοκρασία και στη συνέχεια αφήνεται στους 75-80˚C για 4-6 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην εκθέσετε υπερβολικά το προϊόν..

Ξήρανση μανιταριών σε φούρνο μικροκυμάτων και φούρνο μικροκυμάτων – χέρι -χέρι με την καινοτομία

στέγνωμα μανιταριών σε αργή κουζίναΗ σύγχρονη γενιά νοικοκυρών χρησιμοποιεί με επιτυχία συσκευές κουζίνας για να ζωντανέψει τις γαστρονομικές τους ιδέες. Ωστόσο, πολλές συσκευές δεν είναι προγραμματισμένες να στεγνώνουν τρόφιμα. Εάν οι κατασκευαστές δεν έχουν προβλέψει μια τέτοια λειτουργία, τότε πώς να στεγνώσετε τα μανιτάρια σε ένα πολυμαγειρικό ή άλλη συσκευή.

Δείτε πώς δημιουργικοί σεφ προσφέρουν μια λύση στο πρόβλημα:

 • ρυθμίστε τη λειτουργία θερμοκρασίας “akingήσιμο” στους 60 ° C.
 • αφήστε για 2-3 ώρες.
 • μετά το κλείσιμο, ξεκινήστε το πρόγραμμα “Θέρμανση”.
 • ελέγξτε την ετοιμότητα σε 10-12 ώρες.

στέγνωμα μανιταριών στο φούρνο μικροκυμάτωνΠαρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται με φούρνο μικροκυμάτων. Μόνο τα μανιτάρια απλώνονται σε ένα γυάλινο πιάτο σε ένα στρώμα. Ενεργοποιήστε τον εξοπλισμό στη χαμηλότερη ισχύ – 100 W. Μετά από 20 λεπτά, βγάλτε το περιεχόμενο και στραγγίστε το προκύπτον υγρό. Η πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων αφήνεται στην ανοιχτή θέση για 10 λεπτά, στη συνέχεια επαναλαμβάνεται η διαδικασία 20 λεπτών, ακολουθούμενη από 10 λεπτά αερισμού.

Ο αριθμός των σταδίων ξήρανσης των μανιταριών στο φούρνο μικροκυμάτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πάχος της κοπής της πρώτης ύλης. Επομένως, μετά από κάθε κύκλο, είναι απαραίτητο να ελέγξετε το προϊόν για ετοιμότητα..

Ξήρανση μανιταριών στις ρωσικές παραδόσεις: σόμπα ή μπάνιο

πώς να στεγνώσετε μανιτάρια στο σπίτι στο φούρνοΟι πρόγονοί μας ασχολήθηκαν με τέτοιες μεθόδους ξήρανσης των μοναδικών δώρων του δάσους. Όταν ο καιρός έδειξε τις ιδιοτροπίες του, οι οικοδέσποινες χρησιμοποίησαν με επιτυχία εγκαταστάσεις θέρμανσης. Τα μανιτάρια που στέγνωσαν στο φούρνο αποδείχθηκαν ιδιαίτερα αρωματικά και νόστιμα. Επομένως, εάν σήμερα υπάρχει η ευκαιρία να προετοιμάσετε χειμερινές προετοιμασίες με αυτόν τον τρόπο, πρέπει οπωσδήποτε να το χρησιμοποιήσετε. Αυτή η αρχαία τελετή κράτησε μόνο 3 ημέρες.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ακόλουθη τεχνολογία:

 • τα μανιτάρια απλώνονταν σε άχυρο στο φούρνο ή χωνεύονταν σε σουβλάκια και τοποθετούνταν ανάμεσα σε 2 τούβλα.
 • η συσκευή θέρμανσης θερμάνθηκε στους 50-60˚C.
 • το προϊόν ξηράνθηκε για 8-16 ώρες.
 • εάν είναι απαραίτητο, η συνεδρία επαναλήφθηκε ξανά.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία, η καμινάδα άνοιξε κάνοντας μια μικρή σχισμή. Καθώς προχωρούσε η διαδικασία, η βαλβίδα επέστρεφε σταδιακά στη θέση της..

στεγνώνουμε μανιτάρια στο μπάνιοΤαυτόχρονα, σε πολλούς άρεσε το στέγνωμα των μανιταριών στο μπάνιο. Μερικοί χρησιμοποιούν παλέτες ή ξεφλουδισμένα δείγματα. Στο ατμόλουτρο, οι πρώτες ύλες αφήνονται μετά τη λήψη διαδικασιών νερού. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η θερμοκρασία θα πέσει στους 50-60˚C. Η δημιουργημένη “γιρλάντα” κρέμεται κοντά σε πηγή θερμότητας και αφήνεται όλη τη νύχτα. Εάν το τεμάχιο εργασίας εξακολουθεί να περιέχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό υγρασίας το πρωί, στεγνώνει στη σοφίτα..

αποθήκευση αποξηραμένων μανιταριώνΜετά από μια τέτοια κύρια τάξη, ακόμη και οι συνηθισμένες νοικοκυρές ξέρουν πώς να στεγνώνουν μανιτάρια στο σπίτι χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Το κύριο πράγμα είναι να κατανοήσουμε την ουσία του θέματος και να προσπαθήσουμε να μην τηρούμε φανατικά χρονικά διαστήματα. Αρκεί μόνο να μάθουμε πώς να καθορίσουμε την ετοιμότητα αυτών των δασικών δώρων..

Τα μυστικά της ξήρανσης μανιταριών στο σπίτι – βίντεο

Previous Post
A természet csodája vagy szokatlan alakú és színű ehető gombák
Next Post
Πώς να καλλιεργήσετε ζαχαρότευτλα: κανόνες φύτευσης και φροντίδας