15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Δύο επιλογές για την κατασκευή ξύλινου τόρνου με τα χέρια σας

σετ τόρνου Το πιο δύσκολο πράγμα για εκείνους που τους αρέσει να κατασκευάζουν από ξύλο είναι να δώσουν στο τεμάχιο εργασίας ένα στρογγυλό σχήμα. Ένας ξύλινος τόρνος θα βοηθήσει σε αυτό. Με τη βοήθειά του, όμορφα χερούλια πόρτας, κιγκλιδώματα, πρωτότυπα πιάτα και αναμνηστικά, παιδικά παιχνίδια, σκαλιστά έπιπλα και πολλά στοιχεία για εσωτερική διακόσμηση αλέθονται εύκολα και γρήγορα. Με μια λέξη, ένα τέτοιο μηχάνημα είναι σε θέση να μετατρέψει ένα σπίτι σε έναν υπέροχο πύργο. Ο τόρνος για ξύλο είναι τόσο απλός που όποιος ξέρει πώς να δουλεύει με ένα τρυπάνι μπορεί να το κάνει με τα χέρια του. Διαβάστε το άρθρο: Μαθήματα ξυλογλυπτικής!

Τύποι τόρνου και οι δυνατότητές τους

ξύλινος τόρνος Υπάρχουν πολλοί τύποι εργαλειομηχανών. Χωρίζονται σε επιδόσεις σε βιομηχανικές, σχεδιασμένες για μικρές βιομηχανίες και επιτραπέζιες ή οικιακές. Οι δύο πρώτοι τύποι χρησιμοποιούνται σε μικρές και μεγάλες βιομηχανίες και η τελευταία επιλογή είναι κατάλληλη για οικιακή χρήση. Κατά κανόνα, είναι εγκατεστημένο σε πάγκο εργασίας και σε αυτό κατασκευάζονται μεμονωμένα προϊόντα..

Επίσης, τα μηχανήματα διαφέρουν ως προς τη λειτουργικότητα. Διακρίνονται οι ακόλουθες ποικιλίες:

 1. Η στροφή και η αντιγραφή σάς επιτρέπει να δημιουργήσετε πολλά πανομοιότυπα μέρη. Για τη λειτουργία ενός τόρνου με ένα φωτοαντιγραφικό, απαιτείται ένα στένσιλ, σύμφωνα με το οποίο δημιουργείται ένα ακριβές αντίγραφο του..
 2. Η στροφή και η άλεση έχουν πρόσθετες επιλογές για βαρετές αυλακώσεις.
 3. Η βίδα περιστροφής μπορεί να κόψει σπειρώματα και να ακονίσει προϊόντα κάτω από έναν κώνο.
 4. Το Lobotokarny χρησιμοποιείται για την κατασκευή αντικειμένων σε ευρεία επίπεδη βάση-ανάγλυφα, ανάγλυφα, ογκομετρικά έργα ζωγραφικής.
 5. Η στρογγυλή ράβδος δίνει σε οποιοδήποτε τεμάχιο στρογγυλό σχήμα σε διατομή. Χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή εκροών, μοσχευμάτων για εργαλεία κηπουρικής, λαβών για εργαλεία χειρός – σμίλες, μαχαίρια, σφουγγαρίστρες. Το ίδιο το τεμάχιο εργασίας σε έναν τόρνο με κυκλική ράβδο είναι στάσιμο, περιστρέφονται μόνο κοπτικά ξύλου.

Ανάλογα με τον βαθμό αυτοματισμού, χωρίζονται σε μηχανικές, ημιαυτόματες και μηχανές CNC, στις οποίες ο περιστροφέας ρυθμίζει μόνο το τεμάχιο εργασίας και ενεργοποιεί το καθορισμένο πρόγραμμα.

Συσκευή τόρνου

συσκευή τόρνουΈνας τυπικός ξύλινος τόρνος αποτελείται από πολλά κύρια μέρη: έναν ηλεκτροκινητήρα, ένα κρεβάτι, έναν χειροφυλακτήρα και ένα κεφαλάρι και μια ουρά..

Το κρεβάτι είναι η βάση του μηχανήματος, όλοι οι άλλοι μηχανισμοί είναι στερεωμένοι σε αυτό. Κατά κανόνα, είναι χυτοσίδηρος. Το μεγάλο βάρος του μονολιθικού κρεβατιού επιτρέπει τη σημαντική μείωση των κραδασμών του εξοπλισμού, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη διάρκεια ζωής του μηχανήματος.

Το κεφαλάρι έχει διάφορες λειτουργίες. Το τεμάχιο εργασίας είναι προσαρτημένο σε αυτό και η περιστροφή μεταδίδεται από τον ηλεκτροκινητήρα μέσω της ατράκτου που είναι εγκατεστημένη σε αυτό χρησιμοποιώντας μια κίνηση ιμάντα.

Η ταχύτητα περιστροφής του εξαρτήματος αλλάζει μετακινώντας τον ιμάντα σε τροχαλίες της απαιτούμενης διαμέτρου. Αυτή η συσκευή είναι παρόμοια με το πώς λειτουργούν τα γρανάζια σε ένα σύγχρονο ποδήλατο πολλαπλών ταχυτήτων..

Το τεμάχιο εργασίας στον άξονα συγκρατείται στο ένα άκρο από ένα τσοκ οδηγού, στο άλλο, ένα τσοκ για το ξύλο στο tailstock.

Η λειτουργικότητα ενός ξύλινου τόρνου μπορεί να επεκταθεί με μια πρόσοψη. Ένα μέρος είναι προσαρτημένο σε αυτό, εάν πρέπει να αλέσετε τα άκρα του, τα οποία σφίχτηκαν από φυσίγγια.

Επίσης, τα μηχανήματα είναι εξοπλισμένα με φωτοαντιγραφικά, τα οποία σας επιτρέπουν να φτιάχνετε αρκετά πανομοιότυπα μέρη με μεγάλη ακρίβεια..

Σύντομη περιγραφή και χαρακτηριστικά του τόρνου STD 120M

τόρνος STD 120MΤο μηχάνημα έχει απλό και αξιόπιστο σχεδιασμό, αποδεδειγμένο με την πάροδο των ετών. Εγκαθίσταται σε σχολικά εργαστήρια, επαγγελματικές σχολές, στα καταστήματα επιχειρήσεων και χρησιμοποιείται στο σπίτι. Με τη βοήθειά του, εκτελούνται οι ακόλουθες εργασίες περιστροφής ξύλου:

 • γεώτρηση;
 • περιστροφή με στένσιλ?
 • ακόνισμα περιστρεφόμενων τμημάτων διαφορετικών προφίλ.
 • αντικριστή, στρογγυλοποίηση και αποκοπή τμημάτων σε διαφορετικές γωνίες.
 • επεξεργασία επίπεδων επιφανειών χρησιμοποιώντας μια πρόσοψη.

Η συσκευή του μηχανήματος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά:

 • η αλλαγή στην ταχύτητα περιστροφής αλλάζει μετακινώντας τον ιμάντα σε τροχαλίες διαφορετικών διαμέτρων.
 • η μονάδα ελέγχου βρίσκεται στο κεφαλάρι για μέγιστη ευκολία κατά τη διάρκεια της εργασίας.
 • το σύνολο εξοπλισμού περιλαμβάνει πολλά ακροφύσια τύπου ατράκτου, τα οποία σας επιτρέπουν να στερεώσετε τα τεμάχια εργασίας με κάθε είδους άκρα.
 • για την ασφάλεια του εργαζομένου, το μηχάνημα είναι εξοπλισμένο με περίβλημα και παραθυρόφυλλα με διαφανή παράθυρα.
 • μια μονάδα καθαρισμού συνδέεται επιπλέον για την αφαίρεση των τσιπς.

Η μονάδα συνδέεται με ένα τριφασικό ηλεκτρικό δίκτυο με τάση 380 V και υποχρεωτική γείωση.

Πώς να φτιάξετε τον απλούστερο τόρνο από ένα τρυπάνι

ο πιο απλός ξύλινος τόρνοςΌπως μπορείτε να δείτε, η συσκευή αυτής της μονάδας είναι πολύ απλή και όλοι μπορούν να φτιάξουν έναν σπιτικό τόρνο από ξύλο. Το πιο βασικό εργαλείο για την περιστροφή των τεμαχίων εργασίας λαμβάνεται από ένα συμβατικό τρυπάνι. Θα σας επιτρέψει να πραγματοποιήσετε απλές εργασίες στροφής στο σπίτι και να εξοικονομήσετε αγορά από ειδικό εξοπλισμό. Το τρυπάνι σε αυτή την περίπτωση αντικαθιστά την κεφαλή και τη μονάδα περιστροφής.

τόρνος σε λειτουργίαΑντί για κρεβάτι από χυτοσίδηρο, χρησιμοποιείται πάγκος εργασίας. Ξύλινες στάσεις είναι στερεωμένες σε αυτό για τη στερέωση ενός τρυπανιού και ενός ουραίου. Το πίσω στοπ είναι κατασκευασμένο από ράβδους και ρυθμιζόμενη βίδα, το άκρο του οποίου ακονίζεται σε έναν κώνο. Οι περιστροφικοί κόφτες για ξύλο είναι διάφορα εξαρτήματα για ένα τρυπάνι, τα οποία είναι προσαρτημένα αντί για ένα τρυπάνι.

Σε μια τόσο απλή συσκευή, αλέθονται λαβές για εργαλεία και πόρτες, απλά διακοσμητικά προϊόντα, κιγκλιδώματα και πολλά άλλα..

DIY τόρνος ξύλου

δομή τόρνουΑυτός ο σχεδιασμός είναι λίγο πιο περίπλοκος, αλλά έχει επίσης περισσότερες δυνατότητες. Στην καρδιά ενός σπιτικού κρεβατιού, συγκολλημένο από μεταλλικές γωνίες και τοποθετημένο σε πάγκο εργασίας ή στα πόδια του. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην αξιοπιστία του κρεβατιού έτσι ώστε το μηχάνημα να δονείται όσο το δυνατόν λιγότερο κατά τη λειτουργία. Ο σχεδιασμός του κρεβατιού προβλέπει την παρουσία ενός διαμήκους οδηγού για την κίνηση μεμονωμένων στοιχείων.κρεβάτι τόρνου

Το εργαλείο κοπής στηρίζεται στον χειροφυλακτήρα. Το στήριγμα για αυτό πρέπει όχι μόνο να κινείται στο οριζόντιο επίπεδο, αλλά και να περιστρέφεται κατά μήκος του άξονα του προσαρτήματος. Το επίπεδο στήριξης του χειριστή πρέπει να συμπίπτει με τον άξονα περιστροφής του τμήματος στην επεξεργασία.πολυτεχνίτης

Οποιοσδήποτε ηλεκτρικός κινητήρας που μπορεί να επισκευαστεί από οποιαδήποτε οικιακή συσκευή επαρκούς ισχύος μπορεί να χρησιμεύσει ως κίνηση. Ο ευκολότερος τρόπος είναι να τοποθετήσετε τον άξονα απευθείας στον άξονα χωρίς συσκευές μεταφοράς.γυρίζοντας το προϊόν

Αυτή η μέθοδος είναι φθηνότερη και εξοικονομεί χώρο στο κρεβάτι. Αλλά έχει επίσης τα μειονεκτήματά του – είναι αδύνατο να ρυθμιστεί η ταχύτητα περιστροφής και η άνιση φθορά των ρουλεμάν, τα οποία δεν έχουν σχεδιαστεί για διαμήκες φορτίο..

θέση του κινητήραΕπομένως, αξίζει να παρέχετε μια ξεχωριστή μονάδα για τον άξονα. Η ροπή θα παρέχεται από τροχαλίες με ιμάντα.

άτρακτοςΈνας άξονας είναι ένα μέρος που στερεώνει το τεμάχιο εργασίας μεταδίδοντας ροπή σ ‘αυτό. Μπορεί να μοιάζει με στάση με οδόντωση ή να έχει βιδωτούς σφιγκτήρες. Η έκδοση με σφιγκτήρες ονομάζεται faceplate.

Το tailstock συγκρατεί το τεμάχιο εργασίας στον άξονα περιστροφής. Η ευκολότερη επιλογή είναι ένα κωνικό μπουλόνι. Μια πιο περίπλοκη στάση γίνεται από ένα ρουλεμάν στήριξης.

Για την κανονική λειτουργία του μηχανήματος, τα κέντρα τόσο των κεφαλών όσο και του επιπέδου του χειροφυλακτού θα πρέπει ιδανικά να συμπίπτουν.

Ως αποτέλεσμα, ένας σπιτικός ξύλινος τόρνος πρέπει να μοιάζει κάπως έτσι:

συναρμολογημένος τόρνοςΙδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη σταθερότητα ολόκληρης της δομής, έτσι ώστε η ισχυρή πλευρική δύναμη να μην ανατρέψει το μηχάνημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό όταν λειτουργεί ο κινητήρας. Για να εξαλείψετε τις πιο κοινές αστοχίες όταν εργάζεστε με μια σπιτική μονάδα, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες λεπτότητες:

 • το τεμάχιο εργασίας πρέπει να περιστρέφεται στον περιστροφέα.
 • πριν επεξεργαστείτε το τεμάχιο εργασίας με κοπτικά, δώστε του κυλινδρικό σχήμα (αν είναι δυνατόν).
 • ο κόφτης πρέπει να πιέζεται πάνω στο τεμάχιο εργασίας σε οξεία γωνία.
 • η τελική λείανση γίνεται με λεπτό γυαλόχαρτο, αυτή η λειτουργία πραγματοποιείται με γάντια για να μην καούν τα χέρια σας από τριβή.
 • όσο πιο σκληρό είναι το ξύλο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητα περιστροφής του άξονα.

Όταν εργάζεστε σε ξύλινο τόρνο, μην ξεχνάτε τις προφυλάξεις ασφαλείας. Ο εργαζόμενος πρέπει να χρησιμοποιεί προστατευτικό εξοπλισμό – ειδικά γυαλιά, γάντια, αν είναι απαραίτητο, αναπνευστήρα.

Οι δυνατότητες ενός σπιτικού τόρνου διευρύνονται με τον εξοπλισμό με επιπλέον ακροφύσια και συσκευές – εφαρμόζουν βαφή σε περιστρεφόμενο τμήμα, αλέθουν πανομοιότυπα μέρη χρησιμοποιώντας φωτοτυπικό και ακόμη και μετασχηματιστές ανέμου.

Απλός σπιτικός τόρνος ξύλου – βίντεο

Previous Post
Univerzális fűtőkazán vidéki házhoz.
Next Post
Makita plane – επιλέξτε το καλύτερο
iphonevideorecorder.com
mgcool.cc
deadmansbones.net
fearlesslycreativemammas.com
thefunky-monkey.com
openssi.org