15 49.0138 8.38624 1 0 4000 1 https://www.dedmoroztv.com 300 0
theme-sticky-logo-alt
theme-logo-alt

Φύτευση και φροντίδα του πυξάρι αειθαλή στο σπίτι

Πυξάρι στο τοπίο Το πυξάρι (άλλα ονόματα – οξιά, μπαστούνι, πέτρινο δέντρο) είναι ένας πανέμορφος αειθαλής θάμνος με πολύ σκληρό ξύλο που μπορεί να διακοσμήσει οποιοδήποτε τοπίο.

Αυτό το εύκαμπτο φυτό ανέχεται εύκολα τη συχνή διαμόρφωση κούρεμα. Στο σχεδιασμό του τοπίου, οι φυτεύσεις πυξάρι χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν ζωντανούς φράχτες και πεζοδρόμια, να φυτευτούν ως σόλο δείγματα σε γκαζόν και να «σμιλεύσουν» πράσινες γλυπτικές συνθέσεις – τοπιοί. Διάφορα ογκομετρικά γεωμετρικά σχήματα σχηματίζονται από αυτό – κύβοι, πυραμίδες, μπάλες, δημιουργούν περίπλοκους λαβύρινθους.

Μορφές κήπου από πυξάρι Το Buxus μεγαλώνει τόσο αργά που από κούρεμα σε κούρεμα διατηρεί τέλεια το σχήμα και την πυκνότητα του στέμματος. Για ένα χρόνο, μεγαλώνει μόνο 5-6 εκ. Πιστεύεται ότι υπό ευνοϊκές συνθήκες, ένα φυτό πυξάρι μπορεί να ζήσει έως και 600 χρόνια. Η αργή ανάπτυξη και η υψηλή διακοσμητικότητα του στέμματος το καθιστούν απαραίτητο στοιχείο του εσωτερικού σχεδιασμού. Πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές λουλουδιών εγκατέστησαν εδώ και καιρό αυτό το χαρούμενο δέντρο στα διαμερίσματά τους..

Πυξάρι σε σχήμα θάμνουΣτη φύση, το πυξάρι μεγαλώνει, ανάλογα με το είδος, σε ύψος από 2 έως 14 μέτρα. Βρίσκεται σε μορφή δέντρου και θάμνου. Στην άγρια ​​φύση, μπορεί να βρεθεί στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, την Κεντρική Αμερική, τη νότια Ευρώπη, τη Μικρά Ασία, την Ωκεανία και την Ιαπωνία..

Θα μιλήσουμε για ποικιλίες, βοτανικά χαρακτηριστικά, φύτευση και φροντίδα για κουτάβια παρακάτω..

Ποικιλίες πυξάρι

Η πυξάρι ανθίζειΤο φυτό έχει περίπου 30 είδη και χαρακτηρίζεται ως δηλητηριώδες. Ταυτόχρονα, το πυξάρι έχει επίσης φαρμακευτικές αντιβακτηριακές ιδιότητες. Περιέχει φυτονίδια που σκοτώνουν πολλά βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Τα άνθη του πυξάρι είναι μικρά, αδιάκριτα, δεν έχουν διακοσμητική αξία. Ο καρπός είναι μια σκληρή κάψουλα με τρεις λοβούς που περιέχει μικρούς μαύρους σπόρους.

Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι σας, τότε, δεδομένης της τοξικότητας του πυξάρι, καλύτερα να αποφύγετε να το φυτέψετε σε διαμέρισμα ή σε οικόπεδο.

Πυξάρι αειθαλές Buxus sempervirensΤο αειθαλές πυξάρι (Buxus sempervirens) χρησιμοποιείται κυρίως για διακοσμητική κηπουρική. Στη βάση του, έχουν εκτραφεί διάφορες ποικίλες ποικιλίες, που εναλλάσσουν πράσινα φύλλα με λευκό και κίτρινες αποχρώσεις. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η υψηλότερη διακοσμητικότητα αυτών των φυτών μείωσε τη χειμερινή τους αντοχή..

Ταξινόμηση Διαφορετικοί τύποι buxus διαφέρουν σημαντικά σε ύψος, ρυθμό ανάπτυξης, χρώμα στεφάνης. Επομένως, στο σχεδιασμό του τοπίου, οι ποικιλίες για φύτευση επιλέγονται λαμβάνοντας υπόψη τον σκοπό τους:

 • Για χαμηλούς φράκτες και κράσπεδα, οι αργά αναπτυσσόμενοι Blauer Heinz και Suffruticosa είναι ιδανικοί. Τα φυτά συγκράτησης φυτεύονται σε σειρά σε απόσταση 30-40 cm το ένα από το άλλο.
 • Για μικρές μορφές κήπου, καθώς και φυτά δοχείων, χρησιμοποιούνται μεμονωμένες φυτεύσεις ποικιλιών, για παράδειγμα, “Green Gem” ή “Suffruticosa”.
 • Για μεγάλα πράσινα γλυπτά, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε ομαδικές φυτεύσεις, 2-5 φυτά ψηλών ποικιλιών. Το κοινό αειθαλές πυξάρι ταιριάζει καλύτερα για το σκοπό αυτό..

Φράκτης πυξάρι της ποικιλίας Άλλες ποικιλίες buksus είναι λιγότερο συχνές, αλλά, παρ ‘όλα αυτά, χρησιμοποιούνται επίσης με επιτυχία στη διακοσμητική κηπουρική και το σχεδιασμό τοπίου. Όσο πιο βόρεια είναι η περιοχή καλλιέργειας, τόσο πιο ανθεκτικές στο χειμώνα ποικιλίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για φύτευση σε ανοιχτό χωράφι. Σήμερα, θεωρούνται οι πιο ανθεκτικές στο χειμώνα ποικιλίες:

 • Buxus Sempervirens;
 • Handsworthiensis;
 • Blauer Heinz;
 • Herrenhausen
 • Rotundifolia

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το πυξάρι είναι ένα ιδανικό φυτό μπονσάι. Τα μικρά φύλλα και η αργή ανάπτυξη καθιστούν δυνατή τη δημιουργία πραγματικών μικροσκοπικών αριστουργημάτων υπό κατάλληλες συνθήκες. Η πιο κατάλληλη ποικιλία για μπονσάι είναι το “Buxus harlandii Hance”.Το πυξάρι είναι το τέλειο φυτό για μπονσάι

Έδαφος για φύτευση πυξάρι

Για να φυτέψετε πυξάρι, το χώμα πρέπει να είναι:

 • εύφορος;
 • με ουδέτερη οξύτητα.
 • θρεπτικός;
 • χαλαρό και αναπνέει.
 • καλά στραγγιζόμενα.

Σε τέτοια εδάφη, τα φυτά πυξάρι αναπτύσσονται ισχυρά, πυκνά φυλλώδη, λαμπερά. Το πυξάρι μπορεί να αναπτυχθεί σε φτωχά εδάφη, αλλά στη συνέχεια η ανάπτυξη του στέμματος θα επιβραδυνθεί, αν και θα παραμείνει πυκνό και πυκνό.

Στην περιοχή όπου μεγαλώνει το πυξάρι, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το νερό να λιμνάζει – το φυτό δεν το ανέχεται καθόλου αυτό. Επίσης, τα βαριά και όξινα εδάφη δεν είναι κατάλληλα για κουτάκια. Σε φτωχά αμμώδη εδάφη κάτω από το πυξάρι, είναι απαραίτητο να προσθέσετε ώριμο λίπασμα και σβησμένο ασβέστη.

Τα φυτά πυξάρι μπορούν να καλλιεργηθούν με επιτυχία σε δοχεία και γλάστρεςΕάν οι συνθήκες της τοποθεσίας δεν σας επιτρέπουν να φυτέψετε πυξάρι σε ανοιχτό έδαφος, τότε μπορείτε να το καλλιεργήσετε με επιτυχία σε δοχεία, σκάβοντάς τα στο έδαφος στις σωστές θέσεις. Τα φυτά μπορούν να χειμωνιάσουν στα ίδια δοχεία. Τα νεαρά φυτά πρέπει επίσης να διατηρούνται σε δοχεία τα πρώτα 2-3 χρόνια πριν από τη φύτευση σε μόνιμο μέρος..

Φύτευση πυξάρι

Κατά τη μεταφύτευση πυξάρι, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ακεραιότητα του γήινου κώματος όσο το δυνατόν περισσότερο.Η φύτευση πυξάρι σε ανοιχτό έδαφος γίνεται καλύτερα την άνοιξη, με την έναρξη σταθερής θερμότητας. Ένα τέτοιο χρονικό περιθώριο είναι απαραίτητο για τα φυτά να σχηματίσουν ένα διακλαδισμένο ριζικό σύστημα. Όσο καλύτερα αναπτύσσονται οι ρίζες των δενδρυλλίων, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουν για να επιβιώσουν με επιτυχία τον πρώτο χειμώνα σε εξωτερικούς χώρους..

Εάν πρέπει να μεταμοσχεύσετε ενήλικα φυτά, τότε αυτό μπορεί να γίνει καθ ‘όλη τη θερμή περίοδο. ΣΠΟΥΔΑΙΟΣ! Τα ώριμα φυτά πυξάρι δεν αγαπούν πολύ τη μεταφύτευση. Επομένως, όταν σκάβετε το φυτό, πρέπει να το αφαιρέσετε με ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι χώματος για να ελαχιστοποιήσετε τη ζημιά στις ρίζες. Είναι καλύτερο να αφήσετε το πυξάρι να αναπτυχθεί σε μόνιμη τοποθεσία, αντικαθιστώντας μόνο το ανώτερο στρώμα χώματος κάτω από αυτό. Αυτό θα προσφέρει στο φυτό μια εισροή νέας διατροφής..

Ο πιο βολικός τρόπος πολλαπλασιασμού του πυξάρι είναι η ριζοβολία των πράσινων μοσχευμάτωνΓια τη φύτευση πυξάρι, θα πρέπει να προετοιμάζονται λάκκοι που υπερβαίνουν τον όγκο του ριζικού συστήματος κάθε δείγματος δύο φορές – σε βάθος και σε πλάτος. Ο μισός όγκος του λάκκου γεμίζει με ένα υπόστρωμα χονδροειδούς άμμου, χούμου φύλλων και χλοοτάπητα (1: 4: 2). Το λίπασμα καλίου μπορεί να προστεθεί στο υπόστρωμα και στη συνέχεια να χυθεί με άφθονο νερό. Μετά από αυτό, ένα δενδρύλλιο τοποθετείται προσεκτικά στην τρύπα, ισιώνει τις ρίζες και κοιμάται, συμπιέζεται, το υπόλοιπο υπόστρωμα.

Φροντίδα πυξάρι

Οι φυτεύσεις πυξάρι πρέπει να τοποθετούνται κοντά στους τοίχους έτσι ώστε να μην υποφέρουν από τον ήλιο και τους ανέμους νωρίς την άνοιξηΠυξάρι – “νότιος”. Αντέχει εύκολα τον καλοκαιρινό ήλιο. Αλλά οι φωτεινές ανοιξιάτικες ακτίνες μπορούν να τον καταστρέψουν.

Το ανοιξιάτικο ηλιακό έγκαυμα, καθώς και το πάγωμα των φύλλων ως αποτέλεσμα παγωμένου καθαρού καιρού και κρύων ανέμων μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο του υπέργειου τμήματος του φυτού. Για να μην συμβεί αυτό, θα πρέπει να φροντίσετε εκ των προτέρων την ασφάλεια των προσγειώσεών σας..

Καταφύγιο για τις χειμερινές φυτεύσεις πυξάρι χρησιμοποιώντας μη υφασμένο ύφασμαΑνάλογα με το σχήμα και το μέγεθος των φυτών πυξάρι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές μεθόδους μόνωσης τους:

 • Οι φυτεύσεις χαμηλών συνόρων μπορούν να καλυφθούν για το χειμώνα με ειδικά δίχτυα, μη υφασμένη μόνωση ή ακόμα και λινάτσα. Σε αυτή την περίπτωση, όλες οι συσκευές κάλυψης πρέπει να ενισχυθούν αξιόπιστα έτσι ώστε το χιόνι που τις καλύπτει να μην σπάσει τα κλαδιά..
 • Μικρές μονές φόρμες μπορούν να καλυφθούν με κουτιά από κόντρα πλακέ με οπές εξαερισμού.
 • Τα φυτά σε έναν κορμό πρέπει να είναι δεμένα με ισχυρά στηρίγματα και τυλιγμένα με κωνοφόρα κλαδιά ερυθρελάτης.
 • Τα μεγάλα καλούπια κήπου μπορούν να τυλιχτούν σε μεγάλα φύλλα μη υφασμένου υφάσματος σε πολλά στρώματα.

Με την έναρξη της θερμότητας της άνοιξης, όλα τα καταφύγια από φυτεύσεις πυξάρι αφαιρούνται αμέσως. Εάν αυτό δεν γίνει, τότε τα φυτά μπορούν να εξαφανιστούν..

Τέτοια προστατευτικά μέτρα λειτούργησαν καλά, αλλά δεν είναι πάντα βολικά. Σε αυτή την περίπτωση, μια πολύ χρήσιμη ιδιότητα έρχεται στη διάσωση, η οποία χρησιμοποιείται με επιτυχία κατά τη φύτευση και τη φροντίδα του πυξάρι. Αυτό το φυτό είναι ανθεκτικό στη σκιά, μερικές φορές ακόμη και στη σκιά. Επομένως, οι βάσεις πυξάρι πρέπει να τοποθετούνται κάτω από το κάλυμμα κτιρίων, δομών ή μεγάλων δέντρων, προστατεύοντάς τις από τις καυτές ακτίνες του ήλιου και τους παγωμένους ανέμους. Το καλύτερο από όλα είναι ότι το πυξάρι αισθάνεται σε σκαλισμένη μερική σκιά ή σε μια περιοχή ανοιχτή στον ήλιο μόνο για ένα μέρος της ημέρας..

Η εποχιακή φροντίδα πυξάρι περιλαμβάνει την πολτοποίηση του εδάφους γύρω από τα φυτά με τύρφη ή χούμο, καθώς και τακτικό πότισμα. Δεδομένου ότι το πυξάρι αγαπά την υγρασία, το χώμα γύρω από αυτό πρέπει να διατηρείται ελαφρώς υγρό, αποτρέποντας το στέγνωμα του ανώτερου στρώματος. Τα φυτά μπορούν επίσης να ψεκαστούν με αεριστή για να ενυδατωθεί το φύλλωμα. Το χειμώνα, το πότισμα πρέπει να μειωθεί.

Επίσης, η φροντίδα του πυξάρι περιλαμβάνει την προετοιμασία των φυτών για το χειμώνα. Στο τέλος του φθινοπώρου, πριν από την έναρξη σταθερού κρύου καιρού, η φύτευση πυξάρι πρέπει να ποτίζεται άφθονα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια παροχή υγρασίας για τα φυτά. Μετά από αυτό, το χώμα γύρω τους πρέπει να πολτοποιηθεί με βελόνες τύρφης ή πεύκου. Μην χρησιμοποιείτε πεσμένα φύλλα για πολτοποίηση. Το φύλλωμα που έχει ωριμάσει το χειμώνα την άνοιξη μπορεί να διαταράξει την κυκλοφορία του αέρα στο έδαφος και η σήψη απειλεί τις ρίζες του βουξού. Αυτή η προετοιμασία φυτεύσεων πυξάρι για το χειμώνα σας επιτρέπει να διατηρείτε τις ρίζες ζεστές και υγρασία στο αειθαλές φύλλωμα..

Εάν το φυτό καλλιεργείται σε καλλιέργεια δοχείων, τότε σε ηλικία 2-3 ετών μπορεί ήδη να αφεθεί να χειμωνιάσει σε εξωτερικούς χώρους τοποθετώντας το δοχείο με το φυτό όχι απευθείας στο έδαφος, αλλά σε ένα μεγάλο σκαμμένο δοχείο γεμάτο με τύρφη ή πριονίδι. Το χώμα κάτω από το φυτό είναι πολτοποιημένο και το ίδιο το φυτό καλύπτεται.

Πρέπει να ταΐσετε το buksus 3-4 φορές το καλοκαίρι, χρησιμοποιώντας πολύπλοκα ορυκτά ή οργανικά λιπάσματα.

Ένα σημαντικό σημείο στη φροντίδα των φυτών πυξάρι είναι η κοπή του. Συνήθως παράγεται 2-3 φορές το χρόνο, δίνοντας στις κατάφυτες φυτεύσεις το απαιτούμενο σχήμα..

Δεν υπάρχουν πολλά παράσιτα στο πυξάρι, καθώς το φυτό περιέχει δηλητηριώδη αλκαλοειδή που διώχνουν τα έντομα από αυτό. Το πυξάρι μπορεί να καταστραφεί από:

 • πετούν Monarthropalpus?
 • ακάρεα αράχνης?
 • τσόχα πυξάρι?
 • μυκητιακές ασθένειες.

Κούρεμα πυξάριΓια να αποφύγετε ζημιές κατά το κλάδεμα των φυτών πυξάρι, πρέπει να αφαιρέσετε προσεκτικά όλα τα αποξηραμένα και μαραμένα κλαδιά και επίσης να επεξεργαστείτε τις φυτεύσεις με διαλύματα εντομοκτόνου.

Το πυξάρι πολλαπλασιάζεται με σπόρους και φυτικά. Η δεύτερη μέθοδος είναι προτιμότερη, αφού οι σπόροι πυξάρι δεν έχουν πολύ υψηλή ικανότητα βλάστησης. Τα πράσινα μοσχεύματα, από την άλλη πλευρά, έχουν πολύ υψηλό βαθμό ριζοβολίας και κάθε κούρεμα δίνει άφθονο υλικό για πολλαπλασιασμό. Εκτός από τη ριζοβολία μοσχευμάτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ριζοβολία νεαρών μοσχευμάτων..

Φροντίδα για πυξάρι στο σπίτι

Το Boxwood αισθάνεται υπέροχα στα ανατολικά και δυτικά παράθυραΤο Buscus καλλιεργείται εδώ και καιρό ως εσωτερική καλλιέργεια. Ωστόσο, η φροντίδα του πυξάρι στο σπίτι έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα οποία έχουν δημιουργήσει τη φήμη ως ιδιότροπο φυτό..

Ένα περβάζι παραθύρου για ένα πυξάρι πρέπει να επιλέγεται ανατολικά ή δυτικά ή ακόμα και να το τοποθετείτε δίπλα στο παράθυρο σε ξεχωριστή βάση. Εάν το φυτό πυξάρι πρόκειται να ζήσει στο νότιο παράθυρο, τότε είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η σκίαση από τον ήλιο του μεσημεριού..

Για να αποτρέψετε το κατοικίδιο ζώο σας να ρίξει τα φύλλα του, είναι σημαντικό να τηρείτε αυστηρά το καθεστώς ποτίσματος και ενυδάτωσης..

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συσσωρεύεται νερό στην παλέτα – αυτό μπορεί εύκολα να προκαλέσει σήψη του ριζικού συστήματος του άξονα..

Μπους από πυξάριΤο φυτό πρέπει να ποτίζεται λίγο κάθε μέρα, καθώς και να ψεκάζεται από τον αεριστή. Την περίοδο φθινοπώρου-χειμώνα, το πότισμα μειώνεται στο ελάχιστο. Το πυξάρι πρέπει να ξεχειμωνιάσει σε θερμοκρασία 6-10 ° C. Μπορείτε να το τοποθετήσετε ανάμεσα σε κουφώματα σε διαμερίσματα με παλιά διάταξη. Παρουσία σύγχρονων πλαστικών παραθύρων, ένα εργοστάσιο πυξάρι για το χειμώνα μπορεί να εγκατασταθεί στο πάτωμα κοντά σε μια μπαλκονόπορτα με τζάμια.

Το πυξάρι μπορεί να μεταφυτευτεί μόνο με μεταφόρτωση. Δεδομένου ότι αναπτύσσεται εξαιρετικά αργά, συνιστάται να το μεταφυτεύετε κάθε 2-3 χρόνια. Μπορείτε να κόψετε το εσωτερικό buxus όλο το χρόνο.

Πυξάρι στην κουλτούρα του μπονσάιΕάν καλλιεργείτε μπονσάι, θυμηθείτε ότι το δείγμα πυξάρι δεν χρειάζεται αναφύτευση. Εάν οι ρίζες είναι κατεστραμμένες, το φυτό μπορεί απλά να ρίξει το φύλλωμά του..

Εάν αυτοί δεν είναι τόσο περίπλοκοι κανόνες για τη φροντίδα του πυξάρι στο σπίτι, τότε αυτό το φυτό θα σας ευχαριστήσει για πολλά χρόνια με την ανεξάντλητη ενέργεια και ομορφιά του..

Φροντίδα πυξάρι – βίντεο

Previous Post
Tápfajták macskáknak, tanácsok az ételek kiválasztásához
Next Post
Φροντίδα του νηματάνου στο σπίτι: φύτευση, πότισμα και φωτισμός